Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kaska93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 13 mar 2009, o 09:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy

Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną.

Post autor: kaska93 »

\(\displaystyle{ \frac{1+sin \alpha }{cos \alpha } = \frac{cos \alpha }{1-sin \alpha }}\)
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną.

Post autor: dzidka »

skorzystaj z własności proporcji
kaska93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 13 mar 2009, o 09:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy

Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną.

Post autor: kaska93 »

Tylko chodzi o to, że muszę od lewej strony dojść do prawej.
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną.

Post autor: dzidka »

\(\displaystyle{ \frac{1+sin \alpha }{cos \alpha } = \frac{(1+sin \alpha)(1-sin \alpha ) }{cos \alpha (1-sin \alpha )}= \frac{1-sin^{2} \alpha }{cos \alpha (1-sin \alpha )} = \frac{cos^{2} \alpha }{cos \alpha (1-sin \alpha )}= \frac{cos \alpha }{1-sin \alpha }}\)
kaska93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 13 mar 2009, o 09:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy

Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną.

Post autor: kaska93 »

Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ