Związki między funkcjami trygonometrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jfmkmh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Związki między funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: jfmkmh »

Proszę o pomoc w następującym zadaniu: Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym, oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych, jeżeli
a)tg \(\displaystyle{ \alpha = \sqrt{2}}\)
b) ctg\(\displaystyle{ \alpha =1 \frac{1}{2}}\)

Mam nadzieję, że ktoś mi z tym pomoże z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 21:04 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Związki między funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: rodzyn7773 »

Rozwiązujesz układ równań:
a)\(\displaystyle{ \begin{cases} sin^2 \alpha +cos^2 \alpha =1 \\ \frac{sin \alpha }{cos \alpha }= \sqrt{2} \end{cases}}\)

W b podobnie
ODPOWIEDZ