Sinus i niewiadoma

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dann90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lut 2010, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Podziękował: 4 razy

Sinus i niewiadoma

Post autor: Dann90 »

Dane jest równanie \(\displaystyle{ sin x = a^2 +1}\), z niewiadomą x . Wyznacz wszystkie wartości
parametru a , dla których dane równanie nie ma rozwiązań.


Korzystając z tabeli wartości funkcji trygonometrycznych wychodzi mi, że żadna liczba nie jest rozwiązaniem, gdyż zawsze wyjdzie powyżej lub równe 1, a najwyższa wartość to 0,9998 dla 89 stopni.
Możliwe jest, żeby żadna nie była rozwiązaniem?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Sinus i niewiadoma

Post autor: tometomek91 »

Funcja \(\displaystyle{ f(a)=a^2 +1}\) najmnijeszą wartość przyjmuje dla argumentu \(\displaystyle{ x=0}\) i wynosi ona 1 (niezależnie od a) więc nigdy nie przecina się z wykresem funkcji \(\displaystyle{ h(x)=sinx}\). Równanie niema rozwiązań dla \(\displaystyle{ a \in \mathbb{R}}\).
Dann90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lut 2010, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Podziękował: 4 razy

Sinus i niewiadoma

Post autor: Dann90 »

dzięki, za potwierdzenie:D
ODPOWIEDZ