Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Zen
Użytkownik
Posty: 78 Rejestracja: 31 mar 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Post
autor: Zen » 1 mar 2010, o 17:09
\(\displaystyle{ f(x) = \cos x - \sqrt{3} \sin x}\)
smigol
Użytkownik
Posty: 3454 Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy
Post
autor: smigol » 1 mar 2010, o 17:18
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=tg \frac{ \pi }{3}}\)
Zen
Użytkownik
Posty: 78 Rejestracja: 31 mar 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Post
autor: Zen » 1 mar 2010, o 20:08
z czego korzystać?
micro
Użytkownik
Posty: 122 Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz
Post
autor: micro » 1 mar 2010, o 23:10
\(\displaystyle{ cos x - \sqrt{3} sin x = 2( \frac{1}{2}cosx- \frac{ \sqrt{3} }{2}sinx)
= 2( sin \frac{pi}{6} cosx- cos \frac{pi}{6} sinx) = 2sin (\frac{pi}{6} -x)}\)