Bardzo prosiłabym o pomoc.
Nie o wynik, tylko o jakiś tok rozumowania w tych przykładach:
\(\displaystyle{ sin(2 \alpha - \pi)cos ( \alpha - 3\pi)= ?
3- 4cos ^{2} ( \frac{3}{2} \pi - \alpha)= ?}\)
dziekuję
Uproszczenie wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Uproszczenie wyrażenia.
Pierwsze to \(\displaystyle{ sin(2 \alpha - \pi)cos ( \alpha - 3\pi)= 2sin(\alpha)cos(\alpha)cos(\alpha)=2sin(\alpha)cos(\alpha)^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Uproszczenie wyrażenia.
odpowiedź jest niby : \(\displaystyle{ 2sin \alpha cos \alpha}\)
Dlaczego tak?
Dlaczego tak?
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Uproszczenie wyrażenia.
Nie. Inicjatywy trochę.
... redukcyjne
Nawet na wikipedii się poszukać nie chce?
... redukcyjne
Nawet na wikipedii się poszukać nie chce?
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sulęcin
- Podziękował: 4 razy
Uproszczenie wyrażenia.
Próbowałem tak , ale mi wychodzi \(\displaystyle{ cos2 \alpha \cdot sin \alpha}\)
-- 28 lut 2010, o 22:25 --
To może lepiej jak sprawdzicie
Robię tak :
\(\displaystyle{ sin ( 2 \alpha - 90 ) = sin2 \alpha \cdot cos 90 - cos2 \alpha \cdot sin 90 = - cos2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos ( \alpha -270) = cos \alpha \cdot cos270 + sin \alpha \cdot cos 270 = cos \alpha \cdot cos 90 + sin \alpha \cdot -1 = -sin \alpha}\)
No i po wymnożeniu wychodzi \(\displaystyle{ cos2 \alpha \cdot sin \alpha}\)
-- 28 lut 2010, o 22:25 --
To może lepiej jak sprawdzicie
Robię tak :
\(\displaystyle{ sin ( 2 \alpha - 90 ) = sin2 \alpha \cdot cos 90 - cos2 \alpha \cdot sin 90 = - cos2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos ( \alpha -270) = cos \alpha \cdot cos270 + sin \alpha \cdot cos 270 = cos \alpha \cdot cos 90 + sin \alpha \cdot -1 = -sin \alpha}\)
No i po wymnożeniu wychodzi \(\displaystyle{ cos2 \alpha \cdot sin \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Uproszczenie wyrażenia.
Niestety, patrzę na te wzory i nic. Próbowałam, uwierz mi, nie umiem.
\(\displaystyle{ sin ( 2 \alpha - \pi) cos ( \alpha - 3\pi) = sin 2 ( \alpha - \frac{\pi}{2}) cos ( \alpha - 3\pi)=}\)
jakoś tak?
Co ja mam zrobić z tym \(\displaystyle{ 3 \pi}\)?
/ przeanalizowałam post powyżej
\(\displaystyle{ sin (2 \alpha - 180) = 2 sin ( \alpha - 90) = - 2 sin (90- \alpha )= -2cos \alpha
-2cos \alpha * (-sin \alpha ) = 2 cos \alpha sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin ( 2 \alpha - \pi) cos ( \alpha - 3\pi) = sin 2 ( \alpha - \frac{\pi}{2}) cos ( \alpha - 3\pi)=}\)
jakoś tak?
Co ja mam zrobić z tym \(\displaystyle{ 3 \pi}\)?
/ przeanalizowałam post powyżej
\(\displaystyle{ sin (2 \alpha - 180) = 2 sin ( \alpha - 90) = - 2 sin (90- \alpha )= -2cos \alpha
-2cos \alpha * (-sin \alpha ) = 2 cos \alpha sin \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 22:26 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.