sinus,cosinus
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokołów Podlaski
sinus,cosinus
Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym i \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{3}{5}}\), to jaki jest \(\displaystyle{ tg \alpha}\)
sinus,cosinus
\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{3}{5} \\
\sin\alpha= \frac{y}{r} \\
\\
x^{2}+y^{2}=r^{2}\\
x^{2}=5^{2}-3^{2}\\
x^{2}=25-9\\
x^{2}=16\\
x = 4\\
\\
\tg\alpha=\frac{y}{x}\\
\tg\alpha=\frac{3}{4}\\}\)
Tyle.
\sin\alpha= \frac{y}{r} \\
\\
x^{2}+y^{2}=r^{2}\\
x^{2}=5^{2}-3^{2}\\
x^{2}=25-9\\
x^{2}=16\\
x = 4\\
\\
\tg\alpha=\frac{y}{x}\\
\tg\alpha=\frac{3}{4}\\}\)
Tyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sulęcin
- Podziękował: 4 razy
sinus,cosinus
No ale nie wiadomo czy to jest trójkąt prostokątny ... lepiej obliczyć wartości z jedynki .