Wartość wyrażenia...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Igor991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 lut 2010, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokołów Podlaski

Wartość wyrażenia...

Post autor: Igor991 »

Jaka jest wartość wyrażenia \(\displaystyle{ cos^2{}60 - sin60 \cdot tg60}\)?
Semtex4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 17 razy

Wartość wyrażenia...

Post autor: Semtex4 »

\(\displaystyle{ cos^{2}60^{o}-sin60^{o}\cdot tg60^{o}=( \frac{1}{2})^{2}- \frac{ \sqrt{3} }{2}\cdot \sqrt{3}=-1 \frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ