O kącie wiadomo, że \(\displaystyle{ sin \alpha -cos \alpha = \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
a)określić, w której ćwiartce jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
b)Obliczyć \(\displaystyle{ tg \alpha +ctg \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ sin \alpha +cos \alpha}\)
c)Wyznaczyć \(\displaystyle{ tg \alpha}\)
Cechy kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Cechy kąta
trzeba tutaj skorzystać z jedynki trygonometrycznej i rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin \alpha -cos \alpha = \frac{2}{ \sqrt{3} }
\\ sin^2 \alpha +cos^2 \alpha =1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin \alpha -cos \alpha = \frac{2}{ \sqrt{3} }
\\ sin^2 \alpha +cos^2 \alpha =1\end{cases}}\)