Określ znak każdej z liczb, jeżeli...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Crav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 21 lut 2010, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował: 6 razy

Określ znak każdej z liczb, jeżeli...

Post autor: Crav »

Mam zadanie: Korzystając z definicji funkcji trygonometrycznych określ znak każdej z liczb:

\(\displaystyle{ sin \alpha}\) \(\displaystyle{ cos \alpha}\) \(\displaystyle{ tg \alpha}\) jeżeli:

I wszystko w porzadku kiedy mam podane przedzialy alfa ale mam tez podany przedzial

\(\displaystyle{ \alpha € (2; 3)}\)

W odpowiedziach mam podane że \(\displaystyle{ 2 > \frac{ \pi }{2}}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ 3< \pi}\)

Tylko też mam problem z wywnioskowaniem z czego to wynika, tzn skąd mam wiedzieć do jakiej ćwiartki należy dana liczba. W innych zadaniach miałem np podaną 1, a w odpowiedziach że należy do \(\displaystyle{ ( \frac{ \pi }{4} ; \frac{ \pi }{2} )}\) i też kompletnie nie wiem z czego to wynika.

Proszę o pomoc ;].
lvl4t3usz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 lis 2009, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sulęcin
Podziękował: 4 razy

Określ znak każdej z liczb, jeżeli...

Post autor: lvl4t3usz »

przecież \(\displaystyle{ \alpha € (2; 3)}\) to to samo co \(\displaystyle{ \alpha € ( \frac{\pi}{2} ; \pi )}\)
del1071
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 lut 2010, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 17 razy

Określ znak każdej z liczb, jeżeli...

Post autor: del1071 »

182192.htm
ODPOWIEDZ