Jak Poradzić sobie z dziedziną następującej funkcji?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leszno
Jak Poradzić sobie z dziedziną następującej funkcji?
\(\displaystyle{ y= \frac{x+5}{ \sqrt{sin2x} }}\)
Proszę o dość dokładne wytłumaczenie bo nie wiem skąd sie bierze ta dziedzina
Wynik ma być następujący:
\(\displaystyle{ D_f = R:x \in (k \pi , \frac{ \pi }{2}+k \pi ) k \in C}\)
Proszę o dość dokładne wytłumaczenie bo nie wiem skąd sie bierze ta dziedzina
Wynik ma być następujący:
\(\displaystyle{ D_f = R:x \in (k \pi , \frac{ \pi }{2}+k \pi ) k \in C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Jak Poradzić sobie z dziedziną następującej funkcji?
Mianownik niezerowy i pod pierwiastkiem nieujemne, z tego masz do rozwiązania :
\(\displaystyle{ sin2x>0}\)
\(\displaystyle{ sin2x>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leszno
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Jak Poradzić sobie z dziedziną następującej funkcji?
To nierówność trygonometryczna - skoro dostałaś z nią zadanie to coś powinnaś wiedzieć.
Tu pisałem jak rozwiązywać równania (nie mogę znaleźć tego z nierównościami - niestety idzie trochę dłużej) :
130484.htm
Tu pisałem jak rozwiązywać równania (nie mogę znaleźć tego z nierównościami - niestety idzie trochę dłużej) :
130484.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leszno
Jak Poradzić sobie z dziedziną następującej funkcji?
\(\displaystyle{ D_f = R:x \in (k \pi, \frac{ \pi }{2}+k \pi ) k \in C}\)
A skąd się bierze to pierwsze \(\displaystyle{ k \pi}\)
A skąd się bierze to pierwsze \(\displaystyle{ k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 18:19 przez agnieszkaijustyna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sulęcin
- Podziękował: 4 razy
Jak Poradzić sobie z dziedziną następującej funkcji?
\(\displaystyle{ sin2x = 2 \cdot cosx \cdot sinx}\)czyli dziedzina ma wynosić R oprócz miejsc zerowych sinusa i cosinusa , czyli tak jak to podałaś w pierwszym poście .
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leszno
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Jak Poradzić sobie z dziedziną następującej funkcji?
Ze wzoru - patrz wcześniejszy post.
[edit] Wzór ok, ale tekst nie.
[edit] Wzór ok, ale tekst nie.
lvl4t3usz pisze:\(\displaystyle{ sin2x = 2 \cdot cosx \cdot sinx}\)czyli dziedzina ma wynosić R oprócz miejsc zerowych sinusa i cosinusa , czyli tak jak to podałaś w pierwszym poście .
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leszno
Jak Poradzić sobie z dziedziną następującej funkcji?
Mam też funkcję \(\displaystyle{ y=sgn\frac{2-|x-3|}{-2x^2+2x-3 }}\) w której należy obliczyć dziedzinę.
Bardzo proszę o dokładne wyliczenie gdyż jeszcze takich funkcji jak sgn nie miałam i nie wiem o co chodzi.
Bardzo proszę o dokładne wyliczenie gdyż jeszcze takich funkcji jak sgn nie miałam i nie wiem o co chodzi.