udowodnij tożsamośc trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
udowodnij tożsamośc trygonometryczną
\(\displaystyle{ (1-sin ^{2}x )(1+ctg ^{2}x ) = ctg ^{2} x}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 15:52 przez natusss933, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczną
A czy w drugim nawiasie nie ma być znak minus?
Bo inaczej to nie jest to tożsamość. Po lewej stronie otrzymasz po wymnożeniu:
\(\displaystyle{ 1+ctg^{2}x+sin^{2}x+sin^{2}x \cdot ctg^{2}x=1+ctg^{2}x+sin^{2}x+cos^{2}x=2+ctg^{2}x}\)
Bo inaczej to nie jest to tożsamość. Po lewej stronie otrzymasz po wymnożeniu:
\(\displaystyle{ 1+ctg^{2}x+sin^{2}x+sin^{2}x \cdot ctg^{2}x=1+ctg^{2}x+sin^{2}x+cos^{2}x=2+ctg^{2}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczną
No to myślę, że teraz jest wszystko jasne?
Trzeci i czwarty składnik z przeciwnym znakiem, czyli w sumie (-1) i pozostaje to co po prawej stronie.
Trzeci i czwarty składnik z przeciwnym znakiem, czyli w sumie (-1) i pozostaje to co po prawej stronie.