proste pytania z tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

proste pytania z tryg.

Post autor: dżi-unit »

mam zadanie: określ znak liczby\(\displaystyle{ sin \alpha, cos \alpha , tg \alpha}\) wiedząc że \(\displaystyle{ \alpha \in (2;3)}\)co znaczy ten przedział?

i jeszcze jak mam:\(\displaystyle{ sin(2x - 1)=1}\)to liczę to normalnie, że wychodzi: \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4} +k\pi + \frac{1}{2}}\)??
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

proste pytania z tryg.

Post autor: florek177 »

2,3 - to przedział w radianach;
\(\displaystyle{ 2 \, x - 1 = \frac{\pi}{2} + 2 \, k \, \pi \,\,\,}\) i liczysz x
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

proste pytania z tryg.

Post autor: dżi-unit »

czyli jak mam na ten przedział patrzeć w stosunku do ćwiartek?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

proste pytania z tryg.

Post autor: Afish »

Tak. Patrzysz na ćwiartki. \(\displaystyle{ 2> \frac{\pi}{2}}\), a \(\displaystyle{ 3<\pi}\), czyli przedział zawiera się w jednej ćwiartce (pytanie w której). A potem tylko wykorzystać wierszyk, że w pierwszej wszystkie są dodatnie ...
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

proste pytania z tryg.

Post autor: dżi-unit »

skąd wziąłeś\(\displaystyle{ 2> \frac{\pi}{2} 3<\pi}\)?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

proste pytania z tryg.

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ \pi \approx 3,14 \Rightarrow \frac{\pi}{2} \approx 1,57}\)
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

proste pytania z tryg.

Post autor: dżi-unit »

aha.. to tak. ; )
ODPOWIEDZ