Nie wiem za bardzo jak wyznaczyć dziedzinę tej funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=arcsin(1- \sqrt{x})}\)
Doszedłem tylko do tego
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{2} \le 1}\)
I nierówność
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x} /*x}\)
\(\displaystyle{ -x \le 1/*-1}\)
\(\displaystyle{ x \ge -1}\)
Podobnie zrobiłem z drugim, ale nie wychodzi mi dobrze :/
Dziedzina Funkcji cyklometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Dziedzina Funkcji cyklometrycznej
Dziedziną funkcji arc sinx jest zbiór wartości funkcji sinus czyli:
\(\displaystyle{ -1 \le 1- \sqrt{x} \le 1 \wedge x \ge 0 \\ -2 \le - \sqrt{x} \le 0 \wedge x \ge 0 \\ 0 \le \sqrt{x} \le 2 \wedge x \ge 0}\)
Po założeniu, że \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ze względu na dziedzinę pierwiastka kwadratowego pozostaje policzyć:
\(\displaystyle{ \sqrt{x} \le 2}\)
\(\displaystyle{ -1 \le 1- \sqrt{x} \le 1 \wedge x \ge 0 \\ -2 \le - \sqrt{x} \le 0 \wedge x \ge 0 \\ 0 \le \sqrt{x} \le 2 \wedge x \ge 0}\)
Po założeniu, że \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ze względu na dziedzinę pierwiastka kwadratowego pozostaje policzyć:
\(\displaystyle{ \sqrt{x} \le 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 17 razy
Dziedzina Funkcji cyklometrycznej
ajj, cos mi sie popieprzyło... miała być ta funkcja: Nie wiem za bardzo jak wyznaczyć dziedzinę tej funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=arcsin \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x} \le 1}\)
I nierówność
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x} /*x}\)
\(\displaystyle{ -x \le 1/*-1}\)
\(\displaystyle{ x \ge -1}\)
Podobnie zrobiłem z drugą nierównością, ale nie wychodzi mi dobrze :/
A te powyżej to dziedzina wychodzi \(\displaystyle{ D=<0,4>}\)?
\(\displaystyle{ f(x)=arcsin \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x} \le 1}\)
I nierówność
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x} /*x}\)
\(\displaystyle{ -x \le 1/*-1}\)
\(\displaystyle{ x \ge -1}\)
Podobnie zrobiłem z drugą nierównością, ale nie wychodzi mi dobrze :/
A te powyżej to dziedzina wychodzi \(\displaystyle{ D=<0,4>}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Dziedzina Funkcji cyklometrycznej
To powyższe tak właśnie wychodzi. Co do twoich obliczeń nie możesz pomnożyć nierówności przez niewiadomą gdyż nie znasz jej znaku. Przenieś wszystko na jedną stronę i wtedy licz. Pamiętaj, że \(\displaystyle{ x \neq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 17 razy
Dziedzina Funkcji cyklometrycznej
Właśnie w tym problem że nie za bardzo pamiętam jak to się mnożyło obustronnie przez x. Pamiętam coś że zakładało się, że raz x jest mniejszy od zera a drugi raz że większy. Tak robie i wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x} \le 1}\)
Pierwszy warunek:
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x}/*x}\) zakładam, że x>0
\(\displaystyle{ -x \le 1/*(-1)}\)
\(\displaystyle{ x \ge -1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x}/*x}\) zakładam, że x<0
\(\displaystyle{ -x \ge 1/*(-1)}\)
\(\displaystyle{ x \le -1}\)
Drugi warunek:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \le 1/*x}\) zakładam że x>0
\(\displaystyle{ 1 \le x}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \le 1/*x}\) zakładam że x<0
\(\displaystyle{ 1 \ge x}\)
Co prawda można już z tego wykminić dziedzinę, ale jak to matematycznie zapisać?
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x} \le 1}\)
Pierwszy warunek:
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x}/*x}\) zakładam, że x>0
\(\displaystyle{ -x \le 1/*(-1)}\)
\(\displaystyle{ x \ge -1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{1}{x}/*x}\) zakładam, że x<0
\(\displaystyle{ -x \ge 1/*(-1)}\)
\(\displaystyle{ x \le -1}\)
Drugi warunek:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \le 1/*x}\) zakładam że x>0
\(\displaystyle{ 1 \le x}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \le 1/*x}\) zakładam że x<0
\(\displaystyle{ 1 \ge x}\)
Co prawda można już z tego wykminić dziedzinę, ale jak to matematycznie zapisać?