trójkąt prostokątny - wyznacz miary kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

trójkąt prostokątny - wyznacz miary kątów

Post autor: mycha-mycha1 »

W trójkącie protstokątnym stosunek różnicy kwadratów długości przyprostokątnych do kwadratu długości przeciwprostokątnej jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Wyznacz miary kątów ostrych tego trójkąta

długości przyprostokątne- x,y
przeciwprostokątna- z

stosunek zapisałam w ten sposób:

\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}-y ^{2} }{z ^{2} }= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

następnie zamieniałam na
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha -cos ^{2} \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
skorzystałam ze wzoru jedynkowego
i w rezultacie mi wyszło

\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha = \frac{1- \sqrt{3} }{4}}\)
czy to jest dobrze? i co mam dalej robić?
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

trójkąt prostokątny - wyznacz miary kątów

Post autor: macpra »

ODPOWIEDZ