uzasadnij że trójkat jest prostokatny
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
uzasadnij że trójkat jest prostokatny
Uzasadnij że jeśli \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) są kątami ostrymi w trójkącie oraz \(\displaystyle{ cos(90- \alpha )= \frac{ \sqrt{3} }{2} i tg \beta = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\) to trójkat ten jest prostokątny
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
uzasadnij że trójkat jest prostokatny
\(\displaystyle{ cos(90- \alpha ) = sin( \alpha )\\
sin( \alpha ) = \frac{ \sqrt{3} }{2} \Rightarrow \alpha = \frac{\pi}{3} \\
tg( \beta ) = \frac{ \sqrt{3} }{3} \Rightarrow \beta = \frac{\pi}{6}}\)
CND
sin( \alpha ) = \frac{ \sqrt{3} }{2} \Rightarrow \alpha = \frac{\pi}{3} \\
tg( \beta ) = \frac{ \sqrt{3} }{3} \Rightarrow \beta = \frac{\pi}{6}}\)
CND