wykres funkcji y=[sinx]

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
battery123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 lut 2010, o 12:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hghdfg

wykres funkcji y=[sinx]

Post autor: battery123 »

Narysuj wykres funkcji y=[sinx] (cecha z sinx).
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

wykres funkcji y=[sinx]

Post autor: Kamil_B »

Rozważ przypadki gdy \(\displaystyle{ sinx in [-1,0), sinx=0, sinx in (0,1) , sinx=1}\)
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

wykres funkcji y=[sinx]

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ [\sin x] = \begin{cases} -1, \sin x \in [-1,0) \\ 0, \sin x \in [0,1) \\ 1, \sin x = 1 \end{cases} \Rightarrow [\sin x] = \begin{cases} -1, x \in (\pi, 2\pi) \\ 0, x \in [0, \pi] \\ 1, x = \frac{\pi}{2} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ