W przedziale <0,2\(\displaystyle{ \pi}\)> rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ sinx - \sqrt3/2 >0}\)
nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
nierówność trygonometryczna
tu nie ma nierówności.. dzielenie zapisuj przez kreskę ułamkową a nie ukośnik-- 25 lutego 2010, 18:55 --\(\displaystyle{ \sin{x}>\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
wystarczy spojrzeć na wykres sinusa i tabelkę wartości tej funkcji i od razu widać że nierówność jest spełniona dla \(\displaystyle{ x\in(\frac{\pi}{3};\frac{2\pi}{3})}\)
wystarczy spojrzeć na wykres sinusa i tabelkę wartości tej funkcji i od razu widać że nierówność jest spełniona dla \(\displaystyle{ x\in(\frac{\pi}{3};\frac{2\pi}{3})}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
nierówność trygonometryczna
?mostostalek pisze:tu nie ma nierówności..
a co to jest?klocek123 pisze:\(\displaystyle{ sinx - \sqrt3/2 >0}\)
\(\displaystyle{ sinx>\sqrt3/2}\)
narysuj sobie wykresik i odczytaj.Wskazówka \(\displaystyle{ \sin(\pi/3)=\sin(2\pi/3)=\sqrt3/2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
nierówność trygonometryczna
Mistrzu na początku było coś takiego:fon_nojman pisze:?mostostalek pisze:tu nie ma nierówności..a co to jest?klocek123 pisze:\(\displaystyle{ sinx - \sqrt3/2 >0}\)
\(\displaystyle{ sinx - \sqrt3/2}\)
później dopiero zostało edytowane do obecnej postaci co Ty myślisz, że ja ślepy jestem albo coś?