Witam, prosze o wskazówki:
\(\displaystyle{ 1.y=\left|sinx + cosx\right|}\)
\(\displaystyle{ 2.y= \left|sinx\right|+ \left|cosx\right|}\)
Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej.
z definicji opuszczasz wartość bezwzględną.
1. skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ cosx=sin(x- \frac{\pi}{2})}\) i wzór na sume sinusów
2. opusc wartosci bezwzgledne, otrzymasz 4 rownania z 4 zalozeniami i tez wzor na sume/różnice sin/cos
wszystkie wzorki sa w google, osobiscie polecam:
1. skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ cosx=sin(x- \frac{\pi}{2})}\) i wzór na sume sinusów
2. opusc wartosci bezwzgledne, otrzymasz 4 rownania z 4 zalozeniami i tez wzor na sume/różnice sin/cos
wszystkie wzorki sa w google, osobiscie polecam:
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node98.html
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łuków
- Podziękował: 2 razy
Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej.
Dzięki za pomoc. Wzory się przydały Przykład pierwszy zrobiłam i wyszedł. Jutro drugi zrobię.