wartość funkcji cyklometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
eskarina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2010, o 08:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wartość funkcji cyklometrycznej

Post autor: eskarina »

Oblicz \(\displaystyle{ sin(arcsin(\frac{6}{7}))}\). Czy należy to obliczyć korzystając z tablic, a więc wyszukując kat dla którego sinus jest równy 6/7, czy jest metoda pozwalająca na dokładne obliczenie tej wartości
z góry dziękuje
Esk
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

wartość funkcji cyklometrycznej

Post autor: scyth »

Przecież \(\displaystyle{ \sin \left( \arcsin \frac{6}{7} \right) = \frac{6}{7}}\).
ODPOWIEDZ