Udowodnij tożsamość trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krotoszyn
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Udowodnij tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin \alpha }{\sin \alpha } \cdot \frac{1+\sin \alpha }{\cos \alpha } = \ctg \alpha}\)
dziękuje za pomoc
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin \alpha }{\sin \alpha } \cdot \frac{1+\sin \alpha }{\cos \alpha } = \ctg \alpha}\)
dziękuje za pomoc
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Zacznij od lewej strony,
pomnóż dwa ułamki,
skorzystaj w liczniku ze wzoru skróconego mnożenia,
następnie skorzystaj w liczniku z jedynki trygonometrycznej,
skróć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
i gotowe
pomnóż dwa ułamki,
skorzystaj w liczniku ze wzoru skróconego mnożenia,
następnie skorzystaj w liczniku z jedynki trygonometrycznej,
skróć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
i gotowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krotoszyn
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
a mógłbys mi to pokazac w tagach tex? bo naprawde trygonometria nie jest moja mocna strona ;f
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Spróbuj to sam zrobić, wedle podanych wskazówek.matez14 pisze:a mógłbys mi to pokazac w tagach tex? bo naprawde trygonometria nie jest moja mocna strona ;f
Poćwiczysz sobie trygonometrię i LaTeX-a.
W razie czego Cię poprawię.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krotoszyn
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
to mam teraz tak i co z tym zrobic??
\(\displaystyle{ \frac{ \left(sin ^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha \right)-sin ^{2} \alpha }{ \left( sin \alpha \right)cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \left(sin ^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha \right)-sin ^{2} \alpha }{ \left( sin \alpha \right)cos \alpha }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krotoszyn
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
\(\displaystyle{ \frac{cos \alpha }{sin \alpha } = ctg \alpha}\) dobrze??;)