Wartość wyrażenia iloczyn sinus cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
tomek205
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 3 razy

Wartość wyrażenia iloczyn sinus cosinus

Post autor: tomek205 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos\alpha}\) wiedząc,ze dla kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\)w trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ cos\alpha +sin\alpha = \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\).
kaisog
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 14 lut 2010, o 20:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 11 razy

Wartość wyrażenia iloczyn sinus cosinus

Post autor: kaisog »

\(\displaystyle{ cos\alpha +sin\alpha = \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
Podnosimy obustronnie do kwadratu:
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha + 2sin \alpha cos \alpha + sin ^{2} \alpha = \frac{4}{3}}\)
jedynka trygonometryczna: \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2sin \alpha cos \alpha = \frac{4}{3}-1}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha cos \alpha = \frac{1}{6}}\)
ODPOWIEDZ