rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BabaJaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lut 2010, o 15:12
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: BabaJaga »

\(\displaystyle{ 4x ^{2} +4cos ^{2} x + \pi ^{2} =4 \pi x}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Inkwizytor »

BabaJaga pisze:\(\displaystyle{ 4x ^{2} +4cos ^{2} x + \pi ^{2} =4 \pi x}\)
\(\displaystyle{ 4x ^{2}-4 \pi x +4cos ^{2} x = - \pi ^{2} \\
x ^{2}- \pi x +cos ^{2} x = - \left[ \frac{\pi}{2} \right]^{2}}\)

Pokombinuj teraz ze wzorem: \(\displaystyle{ (a-b)^2}\)
BabaJaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lut 2010, o 15:12
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: BabaJaga »

Dzięki, wyszło:)
ODPOWIEDZ