cosinus sumy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wrubel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 lut 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

cosinus sumy

Post autor: wrubel »

Oblicz:

\(\displaystyle{ cos(arcsin \frac{1}{2}+arcsin \frac{1}{3})=}\)

mam problem z obliczeniem tego działania, nie wiem czy najpierw stosować wzór na cosinus sumy, czy najpierw przekształcić arcsinusy? Proszę o jakieś pchnięcie mnie do przodu.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

cosinus sumy

Post autor: BettyBoo »

Najlepiej najpierw ze wzoru, no i zamień od razu pierwszy arcsin na odpowiedni kąt.

Pozdrawiam.
wrubel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 lut 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

cosinus sumy

Post autor: wrubel »

chodzi ci o zamianę \(\displaystyle{ arcsinx=arccos \sqrt{1-x^2}}\) ? i dlaczego akurat pierwszy arcsin?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

cosinus sumy

Post autor: BettyBoo »

Nie, chodzi mi o to, że \(\displaystyle{ \arcsin \frac{1}{2}=\frac{\pi}{6}}\).

Zamienisz arcsin na arccos później, jak Ci to będzie potrzebne.

Pozdrawiam.
wrubel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 lut 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

cosinus sumy

Post autor: wrubel »

nie rozumiem czegoś, w czym mi to pomoże skoro rozwiązaniem chyba powinna być liczba, a nie kąt.
Mogłabyś powiedzieć coś więcej?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

cosinus sumy

Post autor: BettyBoo »

Kąt to przecież liczba.

Skorzystaj ze wzoru na cosinus sumy.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ