parametr a

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

parametr a

Post autor: asiula0321 »

dane jest równanie \(\displaystyle{ (4x-2)(9x-cos2 \alpha)=0}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha \in (0,2 \pi )}\). Wyznacz wszystkie wartosci parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) dla których to równanie ma dokładnie jeden pierwiastek.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

parametr a

Post autor: xanowron »

Najprościej będzie to po prostu wymnożyć - otrzymasz trójmian kwadratowy i skoro ma mieć dokładnie jeden pierwiastek to przyrównujesz deltę do zera, i otrzymujesz zwykłe równanie trygonometryczne.
ODPOWIEDZ