Oblicz wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 12:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pszczyna
- Podziękował: 1 raz
Oblicz wartości funkcji
Wiadomo, że \(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{4}{3}}\) i \(\displaystyle{ sin\alpha < 0}\).
a) Oblicz sinus i cosinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
b) Wyznacz \(\displaystyle{ \tan( \alpha + 45^\circ)}\)
Z góry dzięki za pomoc.
a) Oblicz sinus i cosinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
b) Wyznacz \(\displaystyle{ \tan( \alpha + 45^\circ)}\)
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 13:42 przez Althorion, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Dodałem zapis stopni.
Powód: Dodałem zapis stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Oblicz wartości funkcji
Wskazówka:
a) najprościej wyznaczyć te wartości z trójkąta prostokątnego o długościach boków 3, 4 i 5.
Czy w zadaniu chodzi o dodanie 45 minut czy stopni?
a) najprościej wyznaczyć te wartości z trójkąta prostokątnego o długościach boków 3, 4 i 5.
Czy w zadaniu chodzi o dodanie 45 minut czy stopni?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz wartości funkcji
Niby można, ale po co?
\(\displaystyle{ \tan ( \alpha + 45^\circ ) = - \cot ( \alpha ) = - \frac{1}{\tan \alpha}}\)
A wartość tangensa Ci podali w treści zadania przecież.
\(\displaystyle{ \tan ( \alpha + 45^\circ ) = - \cot ( \alpha ) = - \frac{1}{\tan \alpha}}\)
A wartość tangensa Ci podali w treści zadania przecież.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 12:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pszczyna
- Podziękował: 1 raz
Oblicz wartości funkcji
Dzięki Althorion.
można ten podpunkt a) wyliczyć innym sposobem?mat_61 pisze:Wskazówka:
a) najprościej wyznaczyć te wartości z trójkąta prostokątnego o długościach boków 3, 4 i 5.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz wartości funkcji
Można. Ale uwierz, tak będzie najszybciej.
Jeśli jednak chcesz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \frac43 \\ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1 \\ \sin \alpha > 0 \end{cases}}\)
Jeśli jednak chcesz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \frac43 \\ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1 \\ \sin \alpha > 0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sulęcin
- Podziękował: 4 razy
Oblicz wartości funkcji
To jak podstawie wartość tangensa , to ni jak nie wyjdzie -7 , a taka jest odpowiedź ...Althorion pisze:Niby można, ale po co?
\(\displaystyle{ \tan ( \alpha + 45^\circ ) = - \cot ( \alpha ) = - \frac{1}{\tan \alpha}}\)
A wartość tangensa Ci podali w treści zadania przecież.