równanie trygometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
magdalenka_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bieszczady

równanie trygometrii

Post autor: magdalenka_17 »

prosta o równaniu x-\(\displaystyle{ \sqrt{3y}+3=0}\) jest nachylona do osi OX pod kątem alpha Zatem alpha ??
Azai
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 29 wrz 2009, o 16:23
Płeć: Kobieta
Pomógł: 20 razy

równanie trygometrii

Post autor: Azai »

Zamień na równanie kierunkowe prostej. Współczynnik kierunkowy to tangens kąta nachylenia prostej do osi OX.
magdalenka_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bieszczady

równanie trygometrii

Post autor: magdalenka_17 »

a jaśniej ??
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

równanie trygometrii

Post autor: florek177 »

przekształć do postaci y = ..... ; współczynnik przy "a" jest tangensem kąta ( dla funkcji liniowej).

z zapisu wychodzi funkcja kwadratowa; chyba jakiś błąd.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 12:03 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
magdalenka_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bieszczady

równanie trygometrii

Post autor: magdalenka_17 »

a jak się przekształca ??
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

równanie trygometrii

Post autor: florek177 »

pierwiastek przenieś na prawo, stronami podnieś do kwadratu, stronami podziel przez 3
magdalenka_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bieszczady

równanie trygometrii

Post autor: magdalenka_17 »

ale pierwiastek jest na prawo
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

równanie trygometrii

Post autor: Dudas »

Po co podnosić stronami do kwadratu ?
Po prostu pierwiastek z y na prawo i podziel przez pierwiastek
magdalenka_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bieszczady

równanie trygometrii

Post autor: magdalenka_17 »

yyy....to jak wkońcu?
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

równanie trygometrii

Post autor: Dudas »

\(\displaystyle{ y= \frac{1}{\sqrt{3}} x + \sqrt{3} \Rightarrow a = \frac{1}{\sqrt{3}} \Rightarrow tg \alpha = \frac{1}{\sqrt{3}} \Rightarrow \alpha = ?}\)

Znajdź sobie w tablicy wartości trygonometrycznych tą wartość
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

równanie trygometrii

Post autor: florek177 »

tak można zrobić, gdyby : \(\displaystyle{ \,\,\, x - \sqrt{3} \,y + 3 = 0}\);
ale y też jest pod pierwiastkiem.
magdalenka_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bieszczady

równanie trygometrii

Post autor: magdalenka_17 »

czyli jak w końcu ?? ;(
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

równanie trygometrii

Post autor: florek177 »

sprawdź, który zapis jest poprawny: dla funkcji liniowej mamy tak jak napisał Dudas, ale wtedy masz błąd w zapisie. Pod pierwiastkiem jest tylko 3 ( tak jak napisałem wyżej ).
ODPOWIEDZ