a) \(\displaystyle{ 3cos \frac{2}{3} \pi -2tg(- \frac{5}{4} \pi )}\)
b) \(\displaystyle{ cos \pi \cdot (sin \frac{1}{3} \pi +sin \frac{2}{3} \pi +sin \frac{4}{3} \pi )}\)
odp. a)\(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\)
b)\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
za nic nie wychodzi
Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Oblicz wartość wyrażenia
A skąd masz te odpowiedzi. Wg mnie w a) odpowiedź nie jest poprawna, bo:
\(\displaystyle{ 3cos \frac{2}{3} \pi -2tg(- \frac{5}{4} \pi )=3 \cdot \left( -\frac{1}{2} \right)-2 \cdot (-1)= \frac{1}{2}}\)
natomiast odpowiedź b) jest OK. Jeżeli masz inny wynik, to napisz swoje rozwiązanie.
\(\displaystyle{ 3cos \frac{2}{3} \pi -2tg(- \frac{5}{4} \pi )=3 \cdot \left( -\frac{1}{2} \right)-2 \cdot (-1)= \frac{1}{2}}\)
natomiast odpowiedź b) jest OK. Jeżeli masz inny wynik, to napisz swoje rozwiązanie.
Oblicz wartość wyrażenia
Właśnie w pierwszym też wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) więc pewnie w książce źle podali ale w drugim mi nie wychodzi \(\displaystyle{ cos\pi =-1}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{1}{3} \pi = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{2}{3} \pi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{4}{3} \pi =- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
wynik \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) napiszcie co źle liczę.
\(\displaystyle{ sin \frac{1}{3} \pi = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{2}{3} \pi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{4}{3} \pi =- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
wynik \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) napiszcie co źle liczę.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Sprawdź, że:
\(\displaystyle{ sin \left( \frac{2}{3} \pi \right) = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(\pi - \alpha)=sin(\alpha) \Rightarrow sin \left(\frac{2}{3} \pi\right) =sin \left(\pi -\frac{1}{3} \pi\right) =sin \left(\frac{1}{3} \pi\right)}\)
\(\displaystyle{ sin \left( \frac{2}{3} \pi \right) = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(\pi - \alpha)=sin(\alpha) \Rightarrow sin \left(\frac{2}{3} \pi\right) =sin \left(\pi -\frac{1}{3} \pi\right) =sin \left(\frac{1}{3} \pi\right)}\)