Dziedzina i zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarocin
- Podziękował: 21 razy
Dziedzina i zbiór wartości funkcji
Określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x) = sinx*sin2x*(tgx+ctgx)}\)
Dziedzina i zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\)
i
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{cosx}{sin x}}\)
Mianowniki nie mogą byc zerami.
Wstawiasz i korzystasz z: \(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
i moze wyjdzie
i
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{cosx}{sin x}}\)
Mianowniki nie mogą byc zerami.
Wstawiasz i korzystasz z: \(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
i moze wyjdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarocin
- Podziękował: 21 razy
Dziedzina i zbiór wartości funkcji
No własnie z tego korzystalem tylko wychodzi mi cos takiego i nie wiem co dalej:
\(\displaystyle{ sinx*2sinxcosx* \frac{1}{sinxcosx} = \frac{ sin^{2}x *cosx*2sinxcosx*sinxcosx}{sinxcosx} = sin^{2}x*cosx*2sinxcosx}\)
i nie wiem co z tym zrobic dalej
\(\displaystyle{ sinx*2sinxcosx* \frac{1}{sinxcosx} = \frac{ sin^{2}x *cosx*2sinxcosx*sinxcosx}{sinxcosx} = sin^{2}x*cosx*2sinxcosx}\)
i nie wiem co z tym zrobic dalej
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, o 16:11 przez norbi123, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziedzina i zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ sinx*2sinxcosx* \frac{1}{sinxcosx}}\)
Naprawde nie widzisz ze mozesz cos skrocic juz teraz?
Naprawde nie widzisz ze mozesz cos skrocic juz teraz?