Wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sławek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: sławek1988 »

mam obliczyć wartośc takiego wyrażenia ,bez kalkulatora oczywiście: \(\displaystyle{ cos^{4}15^{o}- sin^{4}15^{o}}\)

Poprawiłem temat. Lorek
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 22:01 przez sławek1988, łącznie zmieniany 2 razy.
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: jasny »

\(\displaystyle{ cos^415^o-sin^414^o=(cos^215^o-sin^215^o)(cos^215^o+sin^215^o)=\\=(cos^215^o-sin^215^o)=cos30^o=\frac{\sqrt3}{2}}\)
ODPOWIEDZ