oblicz miejsce zerowe
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} tg (x - \pi ) + 1}\)
proszę o pełne wyliczenia, bo za nic tego nie rozumiem..
miejsce zerowe
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
miejsce zerowe
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \tan (x - \pi ) + 1 = 0 \\
\tan(x - \pi) = 1 \\ x - \pi = \frac14 \pi + l \pi \wedge l \in \mathbb{C} \\
x = \frac54 + l \pi \wedge l \in \mathbb{C} \\ x = \frac14 \pi + k \pi \wedge k \in \mathbb{C}}\)
\tan(x - \pi) = 1 \\ x - \pi = \frac14 \pi + l \pi \wedge l \in \mathbb{C} \\
x = \frac54 + l \pi \wedge l \in \mathbb{C} \\ x = \frac14 \pi + k \pi \wedge k \in \mathbb{C}}\)