Wskazać liczby z wykresu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Wskazać liczby z wykresu

Post autor: pracowity »

Korzystając z wykresu funkcji y=sinx, wskaż wszystkie liczby \(\displaystyle{ x \in (- \pi , \pi )}\) takie, że sin \(\displaystyle{ x=-sin \frac{2 \pi }{5}}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, o 21:25 przez pracowity, łącznie zmieniany 3 razy.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wskazać liczby z wykresu

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ -2 \pi /5<-1}\), takie x nie istnieje w liczbach rzeczywistych.
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Wskazać liczby z wykresu

Post autor: pracowity »

Już poprawiłem, rozwiąże ktoś?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wskazać liczby z wykresu

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ sinx=-sin \frac{2 \pi }{5}\\
sinx=-sin72\\
x=-72 \vee x=-108}\)
ODPOWIEDZ