Witam, mam wielką prośbę...może mi ktoś rozwiązać następujące zadania:
\(\displaystyle{ cos arctg \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin arctg (-2)}\)
Wiem tylko że należy tam podstawić \(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\) za \(\displaystyle{ tgx}\).Ale czy zawsze rozwiązuje się tak samo?
Zdania z funkcją cyklometryczną
Zdania z funkcją cyklometryczną
Najpierw wyznacz:
\(\displaystyle{ arctg \frac{3}{4}}\)
Co łatwo zrobic, gdy się wie co to jest funkcja odwrotna. Ty wiesz? Jak tak to do dziela. Jak nie to notatki do łapki i uczymy się
\(\displaystyle{ arctg \frac{3}{4}}\)
Co łatwo zrobic, gdy się wie co to jest funkcja odwrotna. Ty wiesz? Jak tak to do dziela. Jak nie to notatki do łapki i uczymy się
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 08:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 2 razy
Zdania z funkcją cyklometryczną
Dziękuje Chyba mnie olśniło -- 24 lut 2010, o 13:58 --Witajcie Może mi to ktoś rozwiązać? Bardzo proszę
\(\displaystyle{ tg(arcsin(-0,8))}\)
\(\displaystyle{ tg(arcsin(-0,8))}\)