miejsca zerowe, zbiór wartości funkcji, równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

miejsca zerowe, zbiór wartości funkcji, równanie

Post autor: gerla »

1. Wyznacz miejsca zerowe funkcji
\(\displaystyle{ y = cos7x - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

2. Wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ y = 2tgx(tgx - 3ctgx)}\)

3. Dana jest funkcja
\(\displaystyle{ y = sinx + cos( \frac{x - \pi}{2} ) + 1}\)
rozwiąż to równanie w zbiorze
\(\displaystyle{ (x - \frac{\pi}{3} )= 1}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miejsca zerowe, zbiór wartości funkcji, równanie

Post autor: piasek101 »

1. Klasycznie - zamiast y wpisz zero i rozwiąż.

2. Wymnożyć i coś się uprości.
gerla pisze:3.Dana jest funkcja
\(\displaystyle{ y = sinx + cos( \frac{x - \pi}{2} ) + 1}\)
rozwiąż to równanie w zbiorze
\(\displaystyle{ (x - \frac{\pi}{3} )= 1}\)
Tu coś mi nie gra - ale inni może zrobią.
ODPOWIEDZ