udowodnienie tożsamości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ruben1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

udowodnienie tożsamości

Post autor: ruben1991 »

Udowodnij tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{1-sin2 \alpha }{cos2 \alpha }= \frac{1-tg \alpha }{1+tg \alpha }}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

udowodnienie tożsamości

Post autor: Lbubsazob »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ cos2\alpha=cos^2\alpha-sin^2\alpha \\
sin2\alpha=2sin\alpha\cdot cos\alpha \\
tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\)
ruben1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

udowodnienie tożsamości

Post autor: ruben1991 »

znam wzory trygonometryczne;D problem w tym, że dochodzę do momentu gdzie jeszcze lewa nie równa się prawej a dalej tego nie umiem rozwinąć.
ODPOWIEDZ