ile wynosi sin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pecos27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 6 paź 2009, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jar
Podziękował: 6 razy

ile wynosi sin

Post autor: pecos27 »

Kąt ɑ jest ostry i cosɑ=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). Ile wtedy wynosi sinɑ?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

ile wynosi sin

Post autor: Althorion »

Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1}\)
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

ile wynosi sin

Post autor: mx2 »

pecos27 pisze:Kąt ɑ jest ostry i cosɑ=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). Ile wtedy wynosi sinɑ?
\(\displaystyle{ sin^{2}x=1-cos^{2}x}\)
Wyjdą Ci 2 rozwiązania, ale bierzesz tylko dodatnie bo kąt jest ostry.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 19:42 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ