\(\displaystyle{ sin^{3}xcos^{4}x=\frac{1}{8}}\)
Wydawało się proste, ale mam problemy
Wredne równanko...
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Wredne równanko...
\(\displaystyle{ sin^{3}xcos^{4}x=1 /\cdot8}\)
\(\displaystyle{ 8sin^{3}xcos^{3}x cos x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{3}2x cos x=1\Longleftrightarrow (sin2x=1 cos x=1) (sin2x=-1 cos x=-1)}\)
\(\displaystyle{ 8sin^{3}xcos^{3}x cos x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{3}2x cos x=1\Longleftrightarrow (sin2x=1 cos x=1) (sin2x=-1 cos x=-1)}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.