Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{4}{\cos^{2}3x+4}=2-\frac{5}{\cos^{2}3x+5}}\)
gdzie \(\displaystyle{ x\in\langle0,\pi\rangle}\)
równanie z cosinusem
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie z cosinusem
\(\displaystyle{ t = \cos^2 3x \wedge t \in \left< 0, 1 \right> \\
\frac{4}{t + 4} = 2 - \frac{5}{t+5} \wedge t \in \left< 0, 1 \right> \\
t \in \left\{ - \frac{9}{2}; 0 \right\} \wedge t \in \left< 0, 1 \right> \\
t = 0 \\ \cos^2 3x = 0 \wedge x\in\langle0,\pi\rangle \\
x = \ldots}\)
\frac{4}{t + 4} = 2 - \frac{5}{t+5} \wedge t \in \left< 0, 1 \right> \\
t \in \left\{ - \frac{9}{2}; 0 \right\} \wedge t \in \left< 0, 1 \right> \\
t = 0 \\ \cos^2 3x = 0 \wedge x\in\langle0,\pi\rangle \\
x = \ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sz-n
- Podziękował: 10 razy
równanie z cosinusem
wielkie dzieki, ale jak wyliczyc teraz x, skoro tam jest cosinus potrojonego kata i jeszcze do kwadratu?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie z cosinusem
Ale równy zero, a to dużo ułatwia.
Popatrz:
\(\displaystyle{ x \in \left< 0, \pi \right> \Rightarrow \cos x \in \left< 0, 1 \right> \\
\cos^2 3x = 0 \\ \cos 3x = 0 \\ 3x = \pi \\ x = \frac{\pi}{3}}\)
Popatrz:
\(\displaystyle{ x \in \left< 0, \pi \right> \Rightarrow \cos x \in \left< 0, 1 \right> \\
\cos^2 3x = 0 \\ \cos 3x = 0 \\ 3x = \pi \\ x = \frac{\pi}{3}}\)