Wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Wykres funkcji

Post autor: asiula0321 »

Jak narysować wykres funkcji sin1/2x ? Bo jeśli jest 1/2sinx to największa wartość będzie 1/2.. A to sin1/2 nie wiem jak mam narysować
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wykres funkcji

Post autor: rodzyn7773 »

jeśli się nie mylę to x jest w liczniku. Okresem podstawowym funkcji sinus jest \(\displaystyle{ 2 \pi}\). Jeżeli chcemy narysować funkcję \(\displaystyle{ sin kx}\) to rysujemy ją w podobny sposób jak funkcję sinus jednak jej okresem podtawowym będzie \(\displaystyle{ T= \frac{2 \pi}{k}}\).
ODPOWIEDZ