przekątne pewnego prostokąta
przekątne pewnego prostokąta
przekątne pewnego prostokąta przecinają się pod kątem 60 stopni. Oblicz stosunek długości boków tego prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
przekątne pewnego prostokąta
Zależności jak w trójkącie równobocznym.
Przekątna ma długość x.
Krótszy bok ma długość \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\).
Dłuższy bok ma długość \(\displaystyle{ \frac{x \sqrt{3} }{2}}\).
Zatem stosunek długości będzie wynosił \(\displaystyle{ \frac{ \frac{x}{2} }{ \frac{x \sqrt{3} }{2} }= \frac{x}{x \sqrt{3} }= \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
Przekątna ma długość x.
Krótszy bok ma długość \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\).
Dłuższy bok ma długość \(\displaystyle{ \frac{x \sqrt{3} }{2}}\).
Zatem stosunek długości będzie wynosił \(\displaystyle{ \frac{ \frac{x}{2} }{ \frac{x \sqrt{3} }{2} }= \frac{x}{x \sqrt{3} }= \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
przekątne pewnego prostokąta
Z zależności w trójkącie równobocznym.
Jeżeli trójkąt prostokątny ma 1 kąt o mierze 60, to ten trzeci musi mieć 30, więc traktujemy to jak trójkąt równoboczny przecięty na pół. Przekątna tego prostokąta to bok tego trójkąta, więc krótszy bok prostokąta jest połową boku trójkąta.
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) to wzór na wysokość w trójkącie równobocznym.
Jeżeli trójkąt prostokątny ma 1 kąt o mierze 60, to ten trzeci musi mieć 30, więc traktujemy to jak trójkąt równoboczny przecięty na pół. Przekątna tego prostokąta to bok tego trójkąta, więc krótszy bok prostokąta jest połową boku trójkąta.
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) to wzór na wysokość w trójkącie równobocznym.