zad 1
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ sin x (cos x - \frac{1}{2}) <0}\)
w przedziale \(\displaystyle{ <0, 2 \pi>}\)
zad 2
Oblicz \(\displaystyle{ tg(\alpha - \frac{ \pi}{4})}\) wiedząc,że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{9}{41}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in (0, \frac{ \pi}{2})}\)
W następnych postach korzystaj z możliwości technicznych forum.
tkrass
trygonometria -zadania maturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
trygonometria -zadania maturalne
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 19:03 przez tkrass, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 17 razy
trygonometria -zadania maturalne
ad. zad.1
wskazówka:
\(\displaystyle{ \sin x(\cos x - \frac{1}{2}) <0 \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow
[(\sin x < 0 \wedge \cos x - \frac{1}{2} >0 ) \vee (\sin x > 0 \wedge \cos x - \frac{1}{2} <0 )] \wedge x \in <0, 2 \pi>}\)
-- 15 lutego 2010, o 12:40 --
ad. zad. 2
wskazówka:
\(\displaystyle{ \tg(\alpha - \frac{ \pi}{4}) = \frac{\sin(\alpha - \frac{ \pi}{4})}{\cos(\alpha - \frac{ \pi}{4})}}\) - tutaj korzystasz ze wzorkow na sinus i cosinus różnicy
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +cos^2 \alpha = 1}\) - stad wyliczasz \(\displaystyle{ \ \sin\alpha}\)
wskazówka:
\(\displaystyle{ \sin x(\cos x - \frac{1}{2}) <0 \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow
[(\sin x < 0 \wedge \cos x - \frac{1}{2} >0 ) \vee (\sin x > 0 \wedge \cos x - \frac{1}{2} <0 )] \wedge x \in <0, 2 \pi>}\)
-- 15 lutego 2010, o 12:40 --
ad. zad. 2
wskazówka:
\(\displaystyle{ \tg(\alpha - \frac{ \pi}{4}) = \frac{\sin(\alpha - \frac{ \pi}{4})}{\cos(\alpha - \frac{ \pi}{4})}}\) - tutaj korzystasz ze wzorkow na sinus i cosinus różnicy
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +cos^2 \alpha = 1}\) - stad wyliczasz \(\displaystyle{ \ \sin\alpha}\)