Arkus tangens nieskończoności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
przewod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 7 razy

Arkus tangens nieskończoności

Post autor: przewod »

mam właśnie takie pytanie: ile wynosi arctg nieskończoności?
bo mam zadanie "zbadaj ciągłość funkcji w punkcie x0=0
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} arccosx, x \le 0 \\ arctg( \frac{1}{x}), x>0 \end{cases}}\)

liczę granicę przy \(\displaystyle{ x \rightarrow 0}\) dla \(\displaystyle{ arccos x}\) i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
potem liczę granicę dla \(\displaystyle{ arctg ( \frac{1}{x})}\) i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{0}}\) czyli nieskończoność, tylko nie wiem właśnie ile to wynosi
i przy okazji, czy dobrze wgl robię to zadanie?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, o 14:04 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Arkus tangens nieskończoności

Post autor: miki999 »

potem liczę granicę dla \(\displaystyle{ arctg ( \frac{1}{x})}\) i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{0}}\) czyli nieskończoność, tylko nie wiem właśnie ile to wynosi
No nie do końca \(\displaystyle{ [ \frac{1}{0}]}\) to nieskończoność. Dla \(\displaystyle{ 0^+}\) to jest \(\displaystyle{ \infty}\), a dla \(\displaystyle{ 0^-}\) jest to \(\displaystyle{ - \infty}\)
Natomiast \(\displaystyle{ \lim_{x \to \pm \infty}\arctg ( \frac{1}{x})= \pm \frac{\pi}{2}}\)
przewod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 7 razy

Arkus tangens nieskończoności

Post autor: przewod »

no tak, racja. czyli ta funkcja jest ciągła, prawda?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Arkus tangens nieskończoności

Post autor: miki999 »

no tak, racja. czyli ta funkcja jest ciągła, prawda?
Prawda.
przewod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 7 razy

Arkus tangens nieskończoności

Post autor: przewod »

w takim razie dziękuję bardzo za pomoc :]
ODPOWIEDZ