Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie :
\(\displaystyle{ 1 + sin ^{2}(mx) = cosx}\)
ma tylko jedno rozwiązanie
trygonometryczne z parametrem
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
trygonometryczne z parametrem
No dobrze, jakie \(\displaystyle{ x}\) mogą być rozwiązaniami takiego równania? Moim zdaniem warunkiem koniecznym jest to, żeby \(\displaystyle{ x=2k\pi}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k}\) całkowitego (wynika to np. z analizy wykresu). Precyzyjniej, rozwiązania muszą być w punktach \(\displaystyle{ x}\) postaci:
\(\displaystyle{ x=2k\pi}\) oraz jednocześnie \(\displaystyle{ x= \frac{n\pi}{m}}\).
Poprawiłem pierwszą wiadomość, przedtem było źle.
\(\displaystyle{ x=2k\pi}\) oraz jednocześnie \(\displaystyle{ x= \frac{n\pi}{m}}\).
Poprawiłem pierwszą wiadomość, przedtem było źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
trygonometryczne z parametrem
staram się, ale poważnie nie rozumiem. W odpowiedzi jest m należy do R - W