ciekawe równanko trygonometryczne
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
ciekawe równanko trygonometryczne
zamień wyrażenie pod logarytmem zgodnie z tożsamością trygonometryczną
\(\displaystyle{ \cos x=\cos^2\frac{x}{2}-\sin^2\frac{x}{2}}\)
użyj takiej wersji tego przekształcenia, która się sprawdzi:)
\(\displaystyle{ \cos x=\cos^2\frac{x}{2}-\sin^2\frac{x}{2}}\)
użyj takiej wersji tego przekształcenia, która się sprawdzi:)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
ciekawe równanko trygonometryczne
\(\displaystyle{ (\sqrt{2}sinx)^{2}=1+cosx\\
2sin^{2}x=1+cosx\\
2-2cos^{2}x=1+cosx\\
cosx=t;\ t \in \langle -1; 1 \rangle}\)
...
2sin^{2}x=1+cosx\\
2-2cos^{2}x=1+cosx\\
cosx=t;\ t \in \langle -1; 1 \rangle}\)
...