trygonometria poziom rozszerzony
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
trygonometria poziom rozszerzony
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie
\(\displaystyle{ \sin ^{4} x - \cos ^{4} x = 6m - \cos ^{2} 2x}\)
ma co najmniej jedno rozwiązanie.
\(\displaystyle{ \sin ^{4} x - \cos ^{4} x = 6m - \cos ^{2} 2x}\)
ma co najmniej jedno rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 21:39 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: słowo "fajne" w nazwie tematu nie wygląda fajnie
Powód: słowo "fajne" w nazwie tematu nie wygląda fajnie
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
trygonometria poziom rozszerzony
rozpisz cosinus podwójnego kąta, podnieś do kwadratu, zredukuj funkcje, wyciągnij przed nawias wspólny podwojony kwadrat sinusa ; zastosuj jedynkę tryg. do nawiasu.
Mnie z pierwszego szybkiego liczenia wyszło: \(\displaystyle{ sin^{2}(x) = 2 \, m}\)
Mnie z pierwszego szybkiego liczenia wyszło: \(\displaystyle{ sin^{2}(x) = 2 \, m}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 20 razy
trygonometria poziom rozszerzony
\(\displaystyle{ (sin^{2}x+cos^{2}x)(sin^{2}x-cos^{2}x)=6m-cos^{2}2x}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x-cos^{2}x=6m-cos^{2}2x}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x-sin^{2}x=cos^{2}2x-6m}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-cos{2}x=6m}\)
\(\displaystyle{ cos2x(cos2x-1)=6m}\)
podstaw parametr pod \(\displaystyle{ cos2x}\)
i narysuj wykres funkcji\(\displaystyle{ f(x)=t^{2}-t}\) potem oblicz dla jakiego 6m rownanie a to co tam chcesz:)
\(\displaystyle{ sin^{2}x-cos^{2}x=6m-cos^{2}2x}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x-sin^{2}x=cos^{2}2x-6m}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-cos{2}x=6m}\)
\(\displaystyle{ cos2x(cos2x-1)=6m}\)
podstaw parametr pod \(\displaystyle{ cos2x}\)
i narysuj wykres funkcji\(\displaystyle{ f(x)=t^{2}-t}\) potem oblicz dla jakiego 6m rownanie a to co tam chcesz:)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 21:33 przez Shameyka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
trygonometria poziom rozszerzony
Chyba to szybkie wyliczenie złe jest, bo w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ m \in < \frac{-1}{24} ; \frac{1}{3} >}\) a do tego tą drogą chyba nei dojde. byłbym wdzięczny, gdybyś mógł rozpisać to zadanie, bo powiem szczerze, ze jutro mam spr i podobne zadanie na pewno bedzie
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
trygonometria poziom rozszerzony
napisałem to przed Twoja odpowiedzia. dzieki wielkie, wlasnie rozwiazuje, jak napisze to powiem czy jest ok -- 11 lutego 2010, 22:36 --zacząłem to robić, ale niestety zatrzymałem się na tym co napisałeś. Czy mógłbyś napisać co mam zrobić po tym jak narysowałem wykres ????
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 20 razy
trygonometria poziom rozszerzony
napisalam ale usunal taki jeden... musisz obliczyc wierzcholek i wynosi on \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) musisz obliczyc wartosc od niego i wychodzi \(\displaystyle{ -\frac{1}{4}}\) x wierzcholka musi byc 6m> \(\displaystyle{ - \frac{1}{4} \Rightarrow m>- \frac{1}{24}}\) nastepnie z warunku ze \(\displaystyle{ cos2x \in <-1,1>}\)\(\displaystyle{ f(-1)<6m}\)od -1 bo jest dalej od wierzcholka widzisz to pewnie z rysunku ze tak wiec \(\displaystyle{ f(-1)=2 \Rightarrow m< \frac{1}{2}}\)
__________________
"Taki jeden" usunął, bo zapis był bez LaTeX-a, co zresztą jest napisane w poście.
Pozdrawiam,
miki999
__________________
"Taki jeden" usunął, bo zapis był bez LaTeX-a, co zresztą jest napisane w poście.
Pozdrawiam,
miki999
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
trygonometria poziom rozszerzony
Ten pierwszy warunek rozumiem, tylko pomyliłeś się z tym, że większe od -1/4, bo ma być wieksze bądź równe.
Ale niestety drugiego nie rozumiem warunku, że cos2x nalezy od -1 do 1 to wiem, logiczne, ale dalej juz nie łape
Ale niestety drugiego nie rozumiem warunku, że cos2x nalezy od -1 do 1 to wiem, logiczne, ale dalej juz nie łape
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 20 razy
trygonometria poziom rozszerzony
tak zgadza sie z pospiechu ale wszedzie wieksze badź rowne!!! a drugi wynika z dziedziny wyobraź sobie wykres cos2x jaki jest jego zbior wartosci??? wlasnie \(\displaystyle{ t \in <-1,1>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
trygonometria poziom rozszerzony
Czyli po prostu musimy wyliczyc najwieksza wartosc z przedzialu -1, 1, juz mniej wiecej rozumiem. Dziekuje!!!!!