wartość iloczynu kosinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ....
- Podziękował: 2 razy
wartość iloczynu kosinusów
\(\displaystyle{ \cos 36^\circ \cdot \cos 108^\circ = - \frac{1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 19:25 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Foru
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Foru
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wartość iloczynu kosinusów
\(\displaystyle{ cos108=cos(180-72)=...}\)(wstawić do wcześniejszego; rozszerzyć przez (sin36); szukać w liczniku sinusa podwojonego kąta; na końcu skrócić (ze wzoru redukcyjnego)