ile wynosi... dla...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fred123411
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2010, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 1 raz

ile wynosi... dla...

Post autor: fred123411 »

wiedzac ze \(\displaystyle{ tg \alpha=5}\)
oblicz
\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha-cos \alpha }{sin \alpha +cos \alpha }}\)-- 11 lut 2010, o 15:36 --obliczylem ze to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) ale nie jestem pewny wyniku...
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

ile wynosi... dla...

Post autor: pingu »

wyciągnij \(\displaystyle{ cos x}\) z licznik ai mianownika przed nawias, a wtedy już z górki
cichy09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 lut 2010, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wielkopolska

ile wynosi... dla...

Post autor: cichy09 »

ile wynosi sin 170 stopni
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ile wynosi... dla...

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \approx 0,17364817766693034885171662676931}\)
vip100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 12:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z-ów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

ile wynosi... dla...

Post autor: vip100 »

ten przykład dobrze ci wyszedł:> na bank \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
ODPOWIEDZ