1.wyznacz zbiór wartości funkcji g danej wzorem \(\displaystyle{ g(x)=2\tg x(\tg x-3\tg x)}\)
2.rozwiąż równania \(\displaystyle{ 6\sin x\cos x+(\sin x-\cos x)^2 =0}\)
zbiór wartości funkcji, rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łukoszyn
- Podziękował: 2 razy
zbiór wartości funkcji, rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 17:07 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co piszesz w temacie, że masz problem z zadaniami? Czy to nie oczywiste, gdy zakładasz nowy wątek w działach z zadaniami? Następnym razem nazywaj odpowiednio swój temat.
Powód: Po co piszesz w temacie, że masz problem z zadaniami? Czy to nie oczywiste, gdy zakładasz nowy wątek w działach z zadaniami? Następnym razem nazywaj odpowiednio swój temat.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
zbiór wartości funkcji, rozwiąż równanie
2.
\(\displaystyle{ 6\sin x\cos x+(\sin x-\cos x)^2 =0\\
4\sin x\cos x+\sin^{2}x+\cos^{2}x=0\\
4\sin x\cos x=-1\\
2\sin x\cos x= -\frac{1}{2}\\
\sin 2x=-\frac{1}{2}\\
x=\frac{\pi}{3}+k \pi \vee x=-\frac{\pi}{12}+k \pi;\ \ k \in \mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ 6\sin x\cos x+(\sin x-\cos x)^2 =0\\
4\sin x\cos x+\sin^{2}x+\cos^{2}x=0\\
4\sin x\cos x=-1\\
2\sin x\cos x= -\frac{1}{2}\\
\sin 2x=-\frac{1}{2}\\
x=\frac{\pi}{3}+k \pi \vee x=-\frac{\pi}{12}+k \pi;\ \ k \in \mathbb{Z}}\)