Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 18 sie 2006, o 09:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ sinx cosx-sin^2x-cosx+sinx=0}\)
Prosze o pomoc.
Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2006, o 14:11 przez kapka1a, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Równanie trygonometryczne
Zakładam, że przy przepisywaniu zadania doszło do błędu i poprawnie to równanie powinno wyglądać następująco:
\(\displaystyle{ \sin x \cos x - \sin^2 x - \cos x + \sin x=0}\)
A wtedy z pierwszych dwóch wyrazów wyciągamy sinusa i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \sin x ( \cos x - \sin x) - ( \cos x -\sin x)=0}\)
\(\displaystyle{ ( \cos x - \sin x)(\sin x -1)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\cos x \sin x=1}\)
A teraz już sobie poradzisz
\(\displaystyle{ \sin x \cos x - \sin^2 x - \cos x + \sin x=0}\)
A wtedy z pierwszych dwóch wyrazów wyciągamy sinusa i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \sin x ( \cos x - \sin x) - ( \cos x -\sin x)=0}\)
\(\displaystyle{ ( \cos x - \sin x)(\sin x -1)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\cos x \sin x=1}\)
A teraz już sobie poradzisz
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Równanie trygonometryczne
Ponieważ pogrupowałem wyrazy, wyciągnąłem to co było wspólne. Jeśli teraz wymnożysz to co jest w nawiasach, to otrzymasz to co było wcześniej: \(\displaystyle{ (\cos x - \sin x)( \sin x -1)=\(cos x - \sin x) \sin x -( \cos x - \sin x)}\). Liczę, że teraz już wszystko widać.
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 18 sie 2006, o 09:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Przepraszam za to, że jestem taki słabo domyślny
No racja po wymnożeniu nawiasów daje to taką postać jak na początku. Ale skąd wiedziałeś, że to można tak zapisać. Czy to jest jakiś wzór przy takich układach wyrażeń? Czy może to wynika z jakichś obliczeń? Jeśli to kwestia wyliczenia to proszę o rozpisanie krok po kroku. Po prostu chciałbym to zrozumieć a nie zapamiętać, że jak spotkam taki zapis to mogę go zapisać tak jak pokazałeś nadal nie rozumiejąc.
No racja po wymnożeniu nawiasów daje to taką postać jak na początku. Ale skąd wiedziałeś, że to można tak zapisać. Czy to jest jakiś wzór przy takich układach wyrażeń? Czy może to wynika z jakichś obliczeń? Jeśli to kwestia wyliczenia to proszę o rozpisanie krok po kroku. Po prostu chciałbym to zrozumieć a nie zapamiętać, że jak spotkam taki zapis to mogę go zapisać tak jak pokazałeś nadal nie rozumiejąc.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Równanie trygonometryczne
Gdy masz wyrażenie \(\displaystyle{ ab-a^2}\) to możesz zapisać je w postaci \(\displaystyle{ a(b-a)}\), bo wyciągasz wspólny czynnik dwóch wyrażeń: \(\displaystyle{ ab, a^2}\) przed nawias. Tak samo jest z pierwszą częścią, mianowicie mamy: \(\displaystyle{ \sin x \cos x - \sin^2x=\sin x ( \cos x - \sin x)}\). Poza tym \(\displaystyle{ -\cos x + \sin x=-( \cos x - \sin x)}\), więc:
\(\displaystyle{ \sin x \cos x - \sin^2 x - \cos x + \sin x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x ( \cos x - \sin x) -( \cos x - \sin x)=0}\)
Teraz możesz sobie np. oznaczyć to co w nawiasie przez, dajmy na to \(\displaystyle{ d}\). Masz więc \(\displaystyle{ d= (\cos x - \sin x)}\), a nasze równanie przybiera wtedy postać \(\displaystyle{ \sin x d - d=0}\). Teraz znów możesz wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias. Wspólnym czynnikiem wyrażeń: \(\displaystyle{ \sin x d, d}\) jest oczywiście samo \(\displaystyle{ d}\), więc to własnie \(\displaystyle{ d}\) wyciągasz przed nawias i otrzymujesz \(\displaystyle{ d( \sin x -1)=0}\). Teraz za \(\displaystyle{ d}\) podstaw to co wcześniej założyliśmy, a będzie miała właśnie \(\displaystyle{ ( \cos x - \sin x)(\sin x -1)=0}\). Czy teraz jest to już jasne?
\(\displaystyle{ \sin x \cos x - \sin^2 x - \cos x + \sin x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x ( \cos x - \sin x) -( \cos x - \sin x)=0}\)
Teraz możesz sobie np. oznaczyć to co w nawiasie przez, dajmy na to \(\displaystyle{ d}\). Masz więc \(\displaystyle{ d= (\cos x - \sin x)}\), a nasze równanie przybiera wtedy postać \(\displaystyle{ \sin x d - d=0}\). Teraz znów możesz wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias. Wspólnym czynnikiem wyrażeń: \(\displaystyle{ \sin x d, d}\) jest oczywiście samo \(\displaystyle{ d}\), więc to własnie \(\displaystyle{ d}\) wyciągasz przed nawias i otrzymujesz \(\displaystyle{ d( \sin x -1)=0}\). Teraz za \(\displaystyle{ d}\) podstaw to co wcześniej założyliśmy, a będzie miała właśnie \(\displaystyle{ ( \cos x - \sin x)(\sin x -1)=0}\). Czy teraz jest to już jasne?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie trygonometryczne
"Wyciągać to można różne rzeczy w innych okolicznościach, a przed nawias wyłączamy"Tristan pisze:wyciągasz przed nawias
To taki cytat z jednej z lekcji matematyki
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 18 sie 2006, o 09:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne
jeszcze takie pytanko czy \(\displaystyle{ 3tg^2x}\)
moge rozpisac jako \(\displaystyle{ \frac{3sin^2x}{3cos^2x}}\)
czy może tylko \(\displaystyle{ 3 \frac{sin^2x}{cos^2x}}\)
Dzięki wielkie
moge rozpisac jako \(\displaystyle{ \frac{3sin^2x}{3cos^2x}}\)
czy może tylko \(\displaystyle{ 3 \frac{sin^2x}{cos^2x}}\)
Dzięki wielkie
Równanie trygonometryczne
Zapytanie:
JEstem tu nowy i jeszcze nie bardzo sie orientuje. Matematycznie jestem debilem, ktory jednak pragnie sie czegos nauczyc. Chwilowo nie jestem w stanie rozwiazac rownania 3+ 4cos(0.5x)= -1
Prosze o pomoc. W miare mozliwoasci rowniez o wyrozumialosc i podanie sposobu ;]
DZiekuje
JEstem tu nowy i jeszcze nie bardzo sie orientuje. Matematycznie jestem debilem, ktory jednak pragnie sie czegos nauczyc. Chwilowo nie jestem w stanie rozwiazac rownania 3+ 4cos(0.5x)= -1
Prosze o pomoc. W miare mozliwoasci rowniez o wyrozumialosc i podanie sposobu ;]
DZiekuje