Oblicz x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz x

Post autor: Tux »

\(\displaystyle{ 1+sinx*cosx=0}\)

Ma ktoś jakiś pomysł, jak się do tego zabrać?
miodzio1988

Oblicz x

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ sinx*cosx=-1 \Leftrightarrow 2sinxcosx =-2}\)
No i lewa strona to pewien wzor....
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Oblicz x

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ 1+sinxcosx=0\\
\frac{1}{2}(2+sin2x)=0 \Rightarrow sin2x=-2\\
x \in \emptyset}\)
ODPOWIEDZ