Uprosc wyrażenie...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fred123411
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2010, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 1 raz

Uprosc wyrażenie...

Post autor: fred123411 »

Wiatm mam problem z pewnym zadaniem, a dokladniej nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac. Proszę o pomoc lub rozwiazanie. Z góry dziekuje:)
a)uprosc wyrazenie x= \(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha }}\)+\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }}\)
rsasquatch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 35 razy

Uprosc wyrażenie...

Post autor: rsasquatch »

\(\displaystyle{ x= \frac{1}{ \frac{sin\alpha}{cos\alpha} }+ \frac{sin\alpha}{1+cos \alpha}= \frac{cos\alpha}{sin\alpha} + \frac{sin\alpha}{1+cos \alpha}= \frac{cos\alpha+cos^2\alpha+sin^2\alpha}{sin\alpha \cdot (1+cos\alpha)} = \frac{1+cos\alpha}{sin\alpha \cdot (1+cos\alpha)}= \frac{1}{sin\alpha }}\)
fred123411
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2010, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 1 raz

Uprosc wyrażenie...

Post autor: fred123411 »

dzięki wielkie:)
ODPOWIEDZ